در بین سیاستمداران و بخصوص اصولگرایان و بالاخص بنیادگرایان اصولگرا ، واژه اقتصاد اسلامی از آن دست لغاتیست که کم به کار نمی رود !
اما بیان همین لغت در بین اساتید علم اقتصاد اگر نشانه بی سوادی قلمداد نشود به احتمال زیاد کم سوادی و یا تحجر و بی مایگی قلمداد می شود!!!
براستی چرا؟
اولین باری که از این موضوع مطلع شدم در نشست دوازدهم عدالتخواهوان در کرج در حضور دکتر سبحانی بود
مجری اینگونه دکتر را معرفی کرد که " ایشان از معدود کسانی هستند که از بیان واژه اقتصاد اسلامی در همایشها و نشستها ابایی ندارند"
گویی بیان این کلمه دو قسمتی در مجامع علمی جرات و جسارتی می خواهد که کمتر کسی به آن مسلح است.
برایم خیلی عجیب بود و البته جالب!
برای من جالب بوده که اکثر افرادی که از کشورهای اروپایی و یا آمریکا به وب من سر میزنند به دنبال سرچ همین واژه است و به سراغ تحقیقی که در وبلاگ با عنوان "دین و اقتصاد" قرار داده ام می روند! آیا اینقدر مطلب در این باره در اینترنت کمیاب و یافت نشدنیست؟
برایم جالب است که از دوستان وبلاگی فعال در عرصه مجازی از من!!! میخواهند که اقتصادی بنویسم بیان می کنند که در این زمینه کمبودها بسیار بسیار زیاد است.
نظریه پردازی اقتصادی آنگونه که جان استوارت میل و یا آدام اسمیت و یا کینز انجام دادند بنظر معجزه نمی رسد و همین قواعد نا نوشته ای که بر اساس آن بازاریها و دلالها و بورس بازان و سفته بازان عمل می کنند و پیش بینی می کنند و موفق می شوند است که این اقتصاد دانان با جسارت نظریه پردازی کرده و امروزه بر اساس آنها نظریات پیچیده اقتصادی مطرح می شود.
حال کار را از کجا باید شروع کرد؟
می خواهیم ببینیم رفتار یک فرد مسلمان با انگیزه دینی در بازار به نحوی که هم رضایت خدا را کسب کند و هم رزق و روزی (سود اقتصادی) چگونه است و طی این رفتار کل بازار به چه سمتی و کل اقتصاد به کدامین جهت حرکت می کند!
بنظر حقیر پاسخ همین سوال به ظاهر ساده می تواند یک شروع باشد!
*** رهبری در دیدار خبرگان 89 یک مطلبی فرمودند:
یک جوانی آمد صحبت کرد، گفت من یک نقشهی جامع علمی نوشتم که این را میدهم به شما؛ آن نقشهی جامع علمی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه شده، ایراد دارد. این خیلی روحیهی خودباوری بزرگی است. خیلی من لذت بردم. ممکن است آنچه که او تهیه کرده، آنچنان که خودش خیال میکند، صددرصد مورد قبول نباشد، اما این روحیه که یک جوان دانشجو با دو سه نفر همکار دانشجو بنشینند نقشهی جامع علمی کشور را تنظیم کنند، بعد هم نه اینکه یک گوشهای بگذارند، در ملأ عام بیاید به من بدهد، بگوید این را من میدهم به شما، بسیار مهم است. اینچنین روحیههائی وجود دارد؛ هم در دانشجوهای ما، در جوانهای ما، هم در اساتید خوب ما، مؤمن ما، این چیزها وجود دارد. اینها مهم است.
مشروح سخنان این دیدار در http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=10141